Ζυμώματα


Η Ροδούλα ξέρει από ζύμη. Ξέρει πολλά και τα μοιράζεται μαζί σου! Αν παρόλα αυτά δεν βρεις εδώ αυτό που σε απασχολεί, στείλε ένα μήνυμα στη Ροδούλα και σύντομα θα σου απαντήσει.

6 μύθοι & αλήθειες για τη ζύμη

Αλήθεια

Μύθος

Η έλλειψη νερού ευθύνεται για τη σκληρή ζύμη

Όταν η ζύμη δεν "ωριμάζει" χρειάζεται αρκετό αλάτι

Αν η ζύμη απλώνει θέλει υψηλότερη θερμοκρασία και καλό πλάσιμο

Η ζύμη που κολλάει στα χέρια χρειάζεται περισσότερη μαγιά

Αν η ζύμη θρυμματίζεται χρειάζεται νερό και χαμηλότερη θερμοκρασία

Η πολύ μαλακή ζύμη οφείλεται στο πολύ νερό και την έλλειψη αλατιού


Η τέλεια ζύμη...



Δεν κολλάει στα χέρια Παίρνει ό,τι σχήμα θέλουμε Είναι ελαστική και κόβεται χωρίς να διαλύεται ✔ Βγάζει καλό και νόστιμο αποτέλεσμα!


Zυμό - απορίες...

Γιατί δεν φουσκώνει η ζύμη;
Βάζεις μαγιά και δεν σου φουσκώνει; Κάτι, δεν πάει καλά. Τι συμβαίνει; Μπορεί να σου φανεί παράξενο, όμως το μυστικό βρίσκεται στη θερμοκρασία των υλικών. Κανένα υλικό δεν πρέπει να είναι καυτό ή παγωμένο κι όλα θα πάνε καλά!
Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο η ζύμη για πίτσα;
Εφόσον έχεις δώσει στη ζύμη το σχήμα που θέλεις, πασπάλισε τη με λίγο σιμιγδάλι και τύλιξε τη με διαφανή μεμβράνη. Θα διατηρηθεί ως και 48 ώρες στην ψύξη, ενώ στην κατάψυξη για πολύ καιρό.
Τι κάνουμε για να μην κολλάει το κέϊκ στη φόρμα;
Λαδώστε ελαφρά ή αλευρώστε τη φόρμα, πριν βάλετε μέσα το κέϊκ.
Τι κάνουμε όταν στη ζύμη για τσουρέκια πέσει παραπάνω αλεύρι;
Ζυμώνουμε απαλά ενώ προσθέτουμε χλιαρό γάλα.
Τι τύπο αλεύρι να χρησιμοποιώ;
Θεωρητικά, το αλεύρι "για όλες τις χρήσεις" μπορεί να σε καλύψει για όλα. Αν θες όμως καλύτερα αποτελέσματα, μπορείς να θυμάσαι έναν βασικό κανόνα: Για τις αλμυρές ζύμες (ψωμί, πίτσα, πιροσκί κλπ.) ιδανικό είναι το σκληρό αλεύρι. Για τις γλυκές ζύμες (κέϊκ, μαρένγκα κλπ.) το ιδανικό είναι το μαλακό αλεύρι.
Πώς μπορεί να κολλήσει η ζάχαρη στους κουραμπιέδες;
Χρειάζεται να περαστούν με δύο χέρια άχνη ζάχαρη. Το πρώτο, αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο και το δεύτερο, αργότερα όταν κρυώσουν.
Τι ταχύτητα πρέπει να χρησιμοποιώ όταν χτυπάω τη ζύμη με το μίξερ;
H μεγάλη ταχύτητα ξεραίνει τη ζύμη και την κάνει σκληρή. Χρειάζεται χαμηλή ταχύτητα ώστε να περνάει αέρας και να τροφοδοτούνται οι πρωτείνες.
Σε τι βαθμό πρέπει να φουσκώσει η ζύμη;
Το σωστό φούσκωμα είναι όταν η ζύμη τουλάχιστον διπλασιάσει τον αρχικό της όγκο.
Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για να ξεκουραστεί η ζύμη;
Η θερμοκρασία δωματίου (20-25 βαθμοί κελσίου).
Μπορώ να προσθέσω φρούτα ή ξηρούς καρπούς στη ζύμη μου;
Μπορείς να πειραματιστείς όσο θέλεις και να προσθέσεις στη ζύμη σου ότι θέλεις, φτάνει να θυμάσαι πως πρέπει να αποφεύγεις οτιδήποτε θα αυξήσει την υγρασία (όπως τα φρέσκα φρούτα) και υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει την ισορροπία των υλικών και το αποτέλεσμα. Μπορείς για παράδειγμα αντί για φρέσκα να χρησιμοποιείς αποξηραμένα φρούτα.

Zυμό - μυστικά από τη Ροδούλα. Ξέρει από ζύμη...

  • Πασπάλισε τον πάγκο σου με σιμιγδάλι πριν ακουμπήσεις τη ζύμη και θα αποκτήσει μια τραγανή υφή.
  • Το στρώσιμο της ζύμης στο ταψί πρέπει να γίνεται γρήγορα ώστε να μην προλάβει να φύγει η φρεσκάδα και ο αέρας.
  • Αν σου αρέσουν οι παραλλαγές, πρόσθεσε στη ζύμη σου μυρωδικά, τριμμένο τυρί κι ότι άλλο θες φτάνει να μην έχει υγρασία.
  • Τα ελαφρώς λαδωμένα χέρια βοηθούν τόσο στο ζύμωμα, όσο και στο στρώσιμο στο ταψί.
  • Για αφράτη ζύμη πίτσας το μυστικό είναι στο πάχος της ζύμης που πρέπει να είναι πάνω από 1 εκ. και στο χρόνο ψησίματος που σίγουρα θα είναι μεγαλύτερος.
  • Για να μη μαλακώνει η ζύμη της πίτσας από τη σάλτσα και τα υλικά, μπορείς να ψήσεις μόνη της τη ζύμη για λίγα λεπτά ώστε να χάσει την υγρασία της.
  • Η αποξηραμένη μαγιά χρειάζεται να διαλυθεί σε χλιαρό νερό πρώτα.
  • Για τραγανή ζύμη πρόσθεσε στο σταρένιο αλεύρι και μια ποσότητα καλαμποκίσιο αλεύρι.
  • Όσο περισσότερος αέρας εγκλωβιστεί στο ζύμωμα, τόσο περισσότερο θα φουσκώσει η ζύμη μας.


Γεύσου το ταλέντο της!